FOTO’S VAN HARRIE VAN RIJBROEK

 

 

 

 

De  Kleine Figuur  in juli 1954

 

Op de voorste rij van links naar rechts: ... .Cromsigt uit Zoeterwoude of die omgeving, Lucien Vloemans uit Kaatsheuvel (hij was gemeentesecretaris van Geldrop en is een aantal jaren helaas al overleden; hij was vaste keus als keeper van het voetbalelftal van het college), Frans Roelofs uit Schaijk met de korte broek, R.D. Pannebakker, leraar latijn en bijbel (ik herinner mij, dat hij in de bijbelles ter sprake bracht, of alles wat in de bijbel stond wel waar was. Hij wist toen te vertellen, dat er net een boek was verschenen met de titel "En toch heeft de bijbel gelijk". Op enige afstand had ik een lichte band met hem en hij met rnij: hij assisteerde nogal eens in de parochiekerk van Mariaheide en op de pastorie was een tante van mij pastoorsmeid; vandaar), Jos van de Putte uit Riethoven, Jan Tol uit Volendam (hoe kan het anders) en ... .Nabuurs uit Haps (bijnaam : monkey).

Op de tweede rij van links naar rechts: Herman Lieven uit Arnhem (dacht ik), Piet Dekker uit Bovenkarspel, Huub Verstappen uit Ledeacker, Ruud Hehenkamp uit Amersfoort, Harrie van Rijbroek uit Veghel, Piet de Bruijn uit Eindhoven (overleden), ... Kleijnen uit Rijkevoort en Jan Peijnenburg uit Oirschot.

Op de derde rij van links naar rechts: Frans van Velsen uit Amersfoort, Henk Teunissen uit oost-Brabant of de kant van Nijmegen, Crétien Lemmens uit Heel, … Woestenburg uit Bovenkarspel, Laurens Manders uit Boekel, Martien Kuijpers uit Lierop (in september 1957 overleden tengevolge van de griep), Gerrit van der Rijt uit Uden (overleden) en Leo van Beurden uit Kerkdriel.

 

 

De Grote Figuur in 1955

 

Op de voorste rij van links naar rechts: ... van Tienen uit Rijkevoort (geknield; zijn vader had een café en was een begenadigd biljarter; hij heeft een keer een geweldige biljartdemonstratie met veel kunststoten gegeven op het college, nadat hij eerst een partij had gespeeld tegen de beste  biljarter van het college (misschien Villevoye OSC of toch een student?); de studenten hebben toen voor de eerste keer kennis gemaakt met de term  ‘fantasie-klassiek’: de ballen, al dan niet op het biljart de meest kronkelige sprongen laten maken),  … Woestenburg uit Enkhuizen, Stan Ciesluk uit Den Haag, Jan T(h)eunissen uit de buurt van Nijmegen (hij zei altijd, dat hij geen kruisheer werd maar wilde intreden bij een orde op Trinidad; hij had ook nog een neef op het college zitten; deze heette ook T(h)eunissen en was ongeveer even oud; Jan kon goed zingen net als zijn neef; Als er op het college een of andere gezellige bijeenkomst was voerden zij samen soms een act op onder hun artiestennaam ‘Duo  TT’; zo zongen zij - onder luide toejuichingen van de studenten en tot afgrijzen van het talrijke aanwezige OSC-corps - het liedje van de Selvera's  ‘Twee reebruine ogen, die keken de slager pardon de jager aan’), R.D Oostendorp, leraar Latijn (hij was een goede leraar), Hans van Dijk uit de buurt van Utrecht, dacht ik (hij was muzikaal begaafd en bespeelde in die kwaliteit het orgel van de kapel), Jan Omtzigt uit Vortum-Mullem en als laatste op de voorste rij: Laurens Manders uit Boekel.

Op de tweede rij van links naar rechts: direct achter Van Tienen: … de Wit uit den Bosch (klein menneke), achter hem (met open staande witte blouse) … Keijzers, naast hem Ben Hoogers uit Duizel (hij was een fervente PSV-fan en Coen Dillen, nog steeds de topscorer aller tijden in het Nederlandse profvoetbal, was zijn idool), Nico Havik uit Zoeterwoude, … Kleijn uit Rijkevoort (met witte kuif), Gerrit van der Rijt (overleden), Frans Zonnenberg, tweelingbroer van Bert, Frans van Rooij uit Herpen, * Rob Wybrands uit Amsterdam, Jan Tol uit Volendam, achter hem .....Nabuurs uit Haps, naast Jan Tol Ruud ter Horst (in 2007 overleden) en achter Ruud (uiterst rechts) ...... van der Sluis uit Groesbeek (?).

Op de derde rij van links naar rechts:  … Overmars, uit Drente (?), Piet Dekker uit Bovenkarspel, Gerard van Kemenade uit Heeze, Huub Verstappen uit Ledeacker, Harrie van Rijbroek uit Veghel, Ton Willems uit Rotterdam (zijn tweelingbroer zat ook op het college), Martien van Eijk uit Someren, Wim van Beurden uit Kerkdriel (nu kruisheer in Indonesië) en Gerard Broekx uit Eindhoven.

 

 

Rectordag in 1955 of 1956

Ik ontwaar zo maar: Toon van den Elzen geflankeerd door zijn vazallen Frans en Bert Zonnenberg, … van der Sluis, Piet de Bruijn, Hans Beukeboom, Gidi Fleuren. Jos Kuppens, Stan Ciesluk, Ruud ter Horst, Hans van Dijk en … Verkuijlen. Op de achterste rij twee rijzige figuren; de ene is Frans Renders en andere lijkt mijn persoontje.

 

 

Olympisch vuur in 1956

 

Omdat op de foto Jos Hehenkamp staat als helper voor Salman, die het vuur ontsteekt,  en Jos blijkens de adresgegevens in 1956 uit Uden is vertrokken lijkt mij de foto in 1956 te zijn genomen. Ik ontwaar van de kruisheren van links naar rechts: Nillesen, Van Oort, Gielissen  Van der Lans (pal achter de staander), ‘pinneke’ (zijn echte naam

ken ik niet meer; hij gaf Latijn op de Poësis en Rhetorica ), de ‘lange’ Van Leeuwen, Scheerder (de but), Francino en ‘dikkertje’ Vollaers.

 

 

Naar Handel in 1958 of 1959

 

De zeer onduidelijke foto is genomen begin mei 1958 of 1959, toen onze klas te voet ter

bedevaart toog naar Onze Lieve Vrouw van Handel. Het was een regendag. Ik ontdek na enige moeite van links naar rechts: Jos Kuppens, daarachter rechts Gerrit van der Rijt, daarachter links Mari Rooijakkers, Hans Beukeboom (helemaal vooraan zittend met de handen op de knieën en dan linkerkant), pal achter Hans Hans van Dijk, achter Hans van Dijk, gebogen, mijn persoontje, rechts van Hans: …       van Eijk, naast hem zittend Frans Renders, rechts van Frans ....Kleijnen, naast Kleijnen Wim van Beurden en uiterst links Wim Boon. De drie personen aan de voorzijde (te weten de persoon, zittend met de handen op de knieën en de twee personen rechts van hem) zijn te vaag om een aanduiding te doen.

 

 

Sinterklaas op 5 december 1958

 

Het was traditie, dat de Rhetorica de Sinterklaasviering verzorgde voor de studenten. Na afloop van de lessen en vóór het refterbezoek van 19.00 uur (boterhammen, besmeerd met brood zonder beleg, en thee) gaf de surveillant het sein om naar de chambrettes te gaan, alwaar iedereen de door het thuisfront toegestuurde pakjes kon uitpakken. Na het refterbezoek begon dan de Sinterklaasviering in de recreatiezaal, waar door de gebroeders Bever (vader en zoon, die alle klusjes op het college uitvoerden) een podium (toneelaccommodatie) was gemaakt. Na afloop van de happening  is deze foto gemaakt.

Vooraan op de foto, pal achter de achterste band van de step: Henk Duel (of Duvel), naast hem Ben Hoogers uit Duizel, naast Ben de enige echte onvervalste Sinterklaas in de persoon van Rob Stigter, op de voorgrond: twee onherkenbare zwarte Pieten en daarnaast zittend met de benen gekruist Jos Kuppens uit Tungelroij bij Weert en nu kruisheer op het  eiland Nias voor de kust van Sumatra, welk eiland erg getroffen is geweest door de bekende tsunami van enkele jaren terug.

Staand van links naar rechts: Frans Renders uit Nuenen, Ruud Hehenkamp uit Amersfoort, over de schouder van Ruud met alleen het gezicht Ton Willems uit Rotterdam, naast Ton met alleen gezicht en hals Gerrit van der Rijt uit Uden, Frans Zonnenberg uit Herpen met de kruisherenkleren aan, pal achter de Sinterklaasmijter met alleen deels het gezicht: helaas onbekend, nog een beetje (rechterkant) achter de mijter Theo (?) Verkuijlen (roepnaam: pieper, omdat hij uit Volkel kwam; hij is naderhand ingetreden bij de Franciscanen; zie bladzijde 134 van het uit 1973 daterende boek De kerk gaat uit van Michel van der Plas en Jan Roes met schitterende foto's; op  de foto staat het gezin Verkuijlen met vader, moeder en 11 kinderen en Theo in vol priesterornaat; de foto lijkt genomen te zijn ter gelegenheid van het opdragen van de 1e mis door de neomist in de parochiekerk), naast/rechtsachter pieper: Harrie van Rijbroek, pal achter de staf Mari Rooijakkers OSC uit Vorstenbosch (in 2006 in Indonesië overleden), rechts van de staf  op de voorgrond met bos zwarte haren: … van der Kruijssen uit Eersel, achter hem Wim Boon, uit de buurt van Enkhuizen (Bovenkarspel?), tweede van rechts Hans Beukeboom uit Duivendrecht (later OSC; op 31 december 2007 in Brazilië overleden) en uiterst rechts met de handen over elkaar Ruud ter Horst uit Rotterdam (vorig jaar overleden).

 

 

De Gulden Mis van december 1958.

 

Een van de tradities op het college was, dat de Rhetorica de Gulden Mis bijwoonde. De Gulden Mis werd in de kapel opgedragen op quatertemper-woensdag na de derde zondag van de Advent. Aan deze Mis werd bijzondere kracht en “gouden zegen” toegeschreven vanwege het gedenken van Maria’s blijde verwachting. De mis werd opgedragen vóór de andere missen. De Rhetorica woonde de Gulden Mis altijd bij. Na afloop van de mis was er plenty tijd over aleer het studie- en lesrooster begon. Die tijd werd "met flauwekullen" en in een beetje uitgelaten stemming doorgebracht (de kerstvakantie was immers in aantocht). In zo'n ogenblik is de foto gemaakt. Op de foto staan:

 

Eerste rij van links naar rechts: Jos van der Putte uit Riethoven, Hans Beukeboom en Jos Kuppens. Tweede rij van links naar rechts Harrie van Rijbroek, Ben Hoogers en Bert Zonnenberg (met gebalde vuist). Achterste rij van links naar rechts: * … van der Kruijssen, Achter deze Gerrit van der Rijt, achter Bert Zonnenberg (linkerkant) Gerard van Kemenade, achter Bert Zonnenberg Theo (pieper) Verkuijlen (met sigaar; hij was een fervent roker en een goede klant van de rookkast) en Jan Omtzigt.