Broeder Karel

 

 

Het verloop van een doucheles

 

 

Het was in die tijd bij veel studenten thuis ongebruikelijk te douchen. In veel huizen was geen douche of bad aanwezig. Een maal per week, meestal op het einde kon je je helemaal wassen. De rest van de week waren de kleine kattenwasjes om de grootse viezigheid voor het oog van het volk wat weg te werken.

Puberende, jonge mensen met deze hygiënische achtergrond kwamen in september her en der uit het land de poort  van het kruisherencollege binnenwandelen.

Broeder Karel stond pal voor de gezondheid van zijn studenten zowel preventief als curatief. Ook leverde hij de nodige nazorg.

In het kader van ziektepreventie, om te zorgen dat de studenten geen ziektes onder de leden zouden krijgen was een schoon lijf  een grote prioriteit. Ook uit sociaal oogpunt met zoveel jonge mensen op een kluitje was frisheid erg belangrijk.

In dat kader werden er door broeder Karel douchelessen gegeven. Het  douchecurriculum verliep als volgt:

Je pakte een droge, gestreepte zwembroek uit een mandje en schoof het gordijn weg dat toegang gaf tot de douche. Dan ging het verder

 

 

Dit proces werd nauwlettend gecontroleerd door broeder Karel.Hij hield de tijd in de gaten. Te lang douchen was verspilling en je weet maar nooit wat pubers onder de douche allemaal gaan doen als ze tijd overhouden. Hij hield in de gaten wie er aan de beurt was geweest, hij gaf de zwembroeken uit en nam ze weer in. En passant was er controle of de broek ook was gebruikt, je ging immers niet naakt onder de douche. Hoe de meest vieze plekken toch gewassen werden…..daar kwam waarschijnlijk enig gewring aan te pas.

Tijdens dit totale wasgebeuren nam broeder Karel de vrijheid bij iedereen het proces achter het gordijn te controleren. Met name na de inzeping 3x ronddraaien was van essentieel belang.

Hij stond immers pal voor preventie en kwaliteit. Misschien werd hij toen al op de output gecontroleerd.. Wie zal het zeggen, of was hij gewoon nieuwsgierig!

Broeder Karel deed dit alles consciëntieus in zijn witte jas en met een bleek, maar vriendelijk gezicht. Hij paste qua uitstraling precies bij de ziekenkamer en het douchegebeuren

 

Klopt alles? Bevindingen van anderen?Reacties


Pieter van den Berk   berkpie@wxs.nlterug naar diverse publicaties